„Obiad na łupku” czyli food design w regionach*

 

Kamil Kotarski   27-01-2016

 

Fot. Agata Domżał

 

Folk Food Design to jest nazwa konkursu zorganizowanego w ramach imprezy Mixer Regionalny Łódzkie 2015. Muszę przyznać, że dla mnie jako pasjonata produktów regionalnych i kucharza, ta nazwa zawiera w sobie więcej zagadnień. Mianowicie głębokie nawiązanie do tradycji kulinarnych i kultury ludowej naszych przodków, do jedzenia opartego o dobre praktyki oraz co bardzo ciekawe i perspektywiczne do projektowania. Sam design kojarzy się z szeroko pojętym projektowaniem w różnych branżach, ja postaram się udowodnić, że również w kuchni, mając z tyłu głowy pytanie - jak możemy projektować współczesną kuchnię polską? Mam na myśli przepisy, potrawy, wykorzystanie wiedzy, tradycji regionalnych i produktów lokalnych. „Dobra polska kuchnia”, dużo się o niej ostatnio słyszy i mówi. I słusznie.

Po wielu latach błądzenia, wyszukiwania obcych smaków i tradycji, aż do osiągnięcia efektu „zachłyśnięcia kuchnią świata”, zaczynamy rozumieć i dojrzewamy w przekonaniu, że nasze narodowe dobro - kuchnia lokalna to jest nasz patent na rozwój gospodarczy i promocję regionalną. Kuchnia regionalna to także świetne rozwiązanie na integrację lokalnych społeczności, zaaktywizowanie stowarzyszeń. Koła Gospodyń Wiejskich przeżywają wręcz renesans, są zapraszane na imprezy, targi, wydają publikacje, powracają do korzeni i kultywują tradycje kulinarne w swoich małych ojczyznach. Pojawia się również zapotrzebowanie na wiedzę w tym obszarze, szefowie kuchni podróżują po regionach dopytując o przepisy, produkty lokalne i tradycje, następnie implementują swoje doświadczenia w procesie projektowania własnych menu, we własnym stylu kreując jednocześnie współczesną kuchnię polską.

Fot. Agata Domżał

 

W miastach rozpoczęła się moda na uczestniczenie w warsztatach i szkoleniach kulinarnych. Jak grzyby po deszczu wyrastają pracowanie i studia specjalnie zaprojektowane na potrzeby realizacji takich przedsięwzięć, a my coraz bardziej chcemy chłonąć wiedzę o tym co nasze lokalne, dobre, tradycyjnie przełamując stare powiedzenie - “cudze chwalicie, swego nie znacie”. Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, chcemy jeść świeżo, zdrowo, smacznie korzystając z lokalnych gospodarstw rolnych, ekologicznych. Wiemy już przecież, że im bliżej naszego miejsca zamieszkania wytwarzana jest żywność, tym jest zdrowsza. Miasta generują dzięki temu kooperatywy spożywcze jako nieformalne grupy społeczne skupiające zapaleńców I pasjonatów dobrej lokalnej żywności, zwiększając dzięki temu naszą świadomość, ale także dystrybucję zdrowych lokalnych produktów. Takie społeczne inicjatywy sprzyjają dobremu projektowaniu współczesnej kuchni polskiej.

Wpisując się w te popularne obecnie trendy kulinarne, Folk Food Design może być impulsem do integracji środowiska branż: gastronomicznej, turystycznej i rolniczej. Jako idea – mógłby wyznaczać trendy w polskiej kuchni regionalnej.

Wypracowanie długoterminowych rozwiązań służących większej dostępności do produktów lokalnych i wiedzy w zakresie ich gospodarczego wykorzystania, a nie tylko poddanie się panującej modzie na produkty i smaki, to kierunek w jakim powinny podążać inicjatywy „food”. Poparte wiedzą, pasją i umiejętnościami pozwolą na świadome projektowanie trendów kulinarnych, a nam dadzą możliwość delektowania się rodzimymi smakami łączącymi tradycję ze współczesnością.

Życzę smacznych doświadczeń!

Niebawem będziecie mogli przeczytać więcej smacznych opowieści. Tymczasem jeśli spodobał Wam się mój tekst, podzielcie się nim ze znajomymi, a jeżeli chcielibyście otrzymywać powiadomienia o nowych tekstach na blogu, wpiszcie się do naszego newslettera, żadnej aktualności nie przegapicie.

 

Kamil Kotarski - kucharz, ekspert, promotor produktów regionalnych; realizuje pokazy, warsztaty i szkolenia kulinarne, doradza instytucjom w zakresie rozwoju i promocji regionalnej, konsultuje programy kulinarne

 

* W nowoczesnym wzornictwie kamień łupkowy wykorzystywany jest do produkcji ekskluzywnej zastawy
** W tekście zostały wykorzystane zdjęcia potraw LGD Owocowy Szlak Opole Lubelskie

Newsletter

Zamów bezpłatny newsletter i bądź na bieżąco z nowościami z obszarów takich jak: design thinking, innowacje, kreatywność, zarządzanie projektami. Powiadomimy Cię o najświeższych wpisach.

A+
A-

Newsletter

Zamów bezpłatny newsletter i bądź na bieżąco z nowościami z obszarów takich jak: design thinking, innowacje, kreatywność, zarządzanie projektami. Powiadomimy Cię o najświeższych wpisach.

Wpisz swoje imię i dowiedz się, co przygotowaliśmy dla Ciebie na Festiwalu!




Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu Samorządu województwa łódzkiego

FUNDUSZE EUROPEJSKIE DLA ROZWOJU REGIONU ŁÓDZKIEGO